VOORWOORD

Voor u ligt de handleiding van het project "1799 Strijd achter de duinen". Dit project is tot stand gekomen door samenwerking van het Marinemuseum Den Helder, de Onderwijsbegeleidingsdienst Noordwest-Holland in Den Helder en het Gewest Kop van Noord-Holland te Schagen.
Het project is bedoeld voor de groepen 7 en 8 van de basisschool en de basisvorming van het voortgezet onderwijs.

1799 Strijd achter de duinen behandelt een periode uit de Franse revolutie en de gevolgen daarvan voor het gebied van de huidige provincie Noord-Holland. Het project kan daardoor een goede aanvulling en verrijking zijn van de stof die al in de reguliere geschiedenismethoden wordt behandeld.
Van de leerkracht wordt gevraagd de lessen uit de geschiedenismethode, welke gaan over de Franse revolutie, uit te breiden of delen uit de lessen te vervangen door de stof die wordt behandeld in het project. Voor de leerlingen ontstaat op deze manier meer zicht op de gebeurtenissen die in de eigen woonomgeving in het verleden hebben plaatsgevonden.
We hopen dat het de leerlingen op deze wijze duidelijk wordt welke rol hun eigen omgeving heeft gespeeld in de geschiedenis en op deze manier meer betrokken raken bij het vak geschiedenis in het algemeen.

Wij wensen u veel plezier bij de uitvoering van het project.

Manon Schuurman Marinemuseum Den Helder

Jan Eichhorn Onderwijsbegeleidingsdienst Noordwest-Holland Den Helder

Jan Stobbe Gewest Kop van Noord-holland Schagen

MATERIALEN

De materialen behorende bij het project bestaat uit de volgende onderdelen:

 

Terug naar het overzicht

www.hansonline.eu/den_helder