Een woord vooraf

Den Helder is eigenlijk een bijzondere stad met een heel aparte geschiedenis. Een geschiedenis die met geen enkele andere Nederlandse stad te vergelijken is.
Enkele keren had Den Helder de kans om een grote belangrijke plaats te worden, maar steeds kwam er weer iets tussen....

Den Helder is niet zo heel oud, maar toch is er veel gebeurd.
Op deze pagina's lees je er meer over. Je kunt ze als een verhaal lezen, maar ook delen opzoeken met behulp van de Index.
In Den Helder hoor je vaak: "Hier was vroeger...." en "Vroeger stond daar....". In de Tweede Wereldoorlog is helaas heel veel verdwenen. Maar er zijn ook mooie gebouwen verdwenen vanwege "De vooruitgang". Ons oude spoorwegstation bijvoorbeeld. Op deze pagina's zul je verschillende foto's uit die goede, oude tijd zien. Maar gelukkig is niet alles verdwenen. De Oude Rijkswerf "Willemsoord" is hiervan een goed voorbeeld. Een mooi stuk geschiedenis dat omgetoverd gaat worden in een belangrijke toeristische attractie!


Met de knoppen aan de linkerkant kun je door de pagina's bladeren. Er zijn zes hoofdstukken:

(Zie ook de knoppen hiernaast)

Het onderdeel Diversen is langzamerhand het grootste onderdeel van deze site geworden. Er zijn projecten voor het Basisonderwijs en Voortgezet Onderwijs te vinden, maar ook veel foto's, panorama's en oude kaarten.

Bij alles wat je leest over de geschiedenis van een stad moet je steeds bedenken dat een stad of dorp iets nodig heeft waarmee de mensen hun brood kunnen verdienen. Het kan om land- en tuinbouw gaan, maar ook om visserij. Ook belangrijk is de vraag of de plaats geschikt is om een haven te maken of dat er grondstoffen zijn die men kan gebruiken of verkopen. Of ligt de plaats op een kruispunt van wegen, zodat mensen hun brood kunnen verdienen met de handel? Heeft  de plaats iets bijzonders, waardoor er toeristen komen? Deze zaken zijn voor Den Helder altijd heel erg belangrijk geweest.

Op een aantal pagina's worden "moeilijke" woorden onderaan verklaard. Om weer terug te gaan naar het gedeelte dat je aan het lezen was, kun je in Internet Explorer met de schuifknop rechts teruggaan, maar ook op de knop "Vorige" (linksboven) klikken.

Wie opmerkingen en aanvullingen heeft, of nog ontbrekende informatie en foto's, geef die s.v.p. door aan:

Verantwoording

bijgewerkt t/m 03-03-2021

Verder  

Klik hier als u van een zoekpagina komt (voor een volledig overzicht).

www.hansonline.eu/den_helder

Deze pagina's dienden o.a. als achtergrondinformatie bij het Europese Chimer project.
Ze zijn gemaakt voor een schermresolutie van 1920 x 1080 (HD).