DE VIDEOFILM

De videofilm gaat over de geschiedenis van de Vikingen en het vertrek uit hun vaderland, op zoek naar nieuw en vruchtbaar land. Dat was nodig omdat door een sterke toename van de bevolking hongersnood dreigde.
Op hun zoektochten kwamen ze in contact met andere – lokale – bewoners van andere streken.
Ze dreven handel, bezetten andere gebieden, plunderden en roofden. Duidelijk wordt uit de videofilm, dat niet alle Vikingen rovers en plunderaars waren en dat Noormannen hun tijd ook besteedden aan het maken van kunstvoorwerpen en zeer snelle houten schepen, waarmede ze alle uithoeken van de gehele oude wereld (en ook de nieuwe wereld) konden bereiken. Tenslotte wordt aandacht besteed aan de Vikingen in Nederland.
Ook in Nederland hebben ze geroofd. Viking krijgsheren kregen zelfs van de Frankische vorst belangrijke gebieden in bezit. Maar duidelijk zijn ook de aanwijzingen van handelscontacten met Wieringen, Medemblik en de belangrijkste handelsplaats uit die tijd : Dorestad. Daar werd ook een beroemde schoolplaat van gemaakt.

De videofilm belicht in het bijzonder de Kop van Noord-Holland met Wieringen als belangrijkste locatie.
De videofilm duurt ongeveer 19 minuten en is voorzien van een commentaarstem en geluid. De gesproken teksten behoeven geen nadere uitleg.
In de handleiding vindt u vragen en opdrachten bij de videofilm.

DE COMPACT DISC

Op de CD zijn verschillende muziekinstrumenten te horen uit de Vroege Middeleeuwen.
De instrumenten zijn in de index vermeld. Bepaalde groepen mensen, die zich bezighouden met levende geschiedenis, hebben de instrumenten gereconstrueerd en laten horen welk geluid ze kunnen voortbrengen.

HET BORDSPEL

De mensen uit de Vroege Middeleeuwen hielden zich niet alleen bezig met landbouw, het maken van kunstvoorwerpen, handel en scheepsbouw. Tijdens lange winteravonden en tijdens feesten hield men zich bezig met ontspannende activiteiten. Een voorbeeld daarvan is het strategiespel Hnefatafl (de Tafel van de Koning; spreek uit als nef-a-tal) van de Vikingen. Het bordspel gaat terug tot circa 400 na Christus. Het lijkt enigszins op het schaakspel. Een exemplaar van de beschrijving spelregels is als bijlage 6 van de handleiding opgenomen.

 

Terug naar het overzicht

 

www.hansonline.eu/den_helder