BIJLAGEN

Bij het project horen de volgende bijlagen:

1. informatiefolder.

2. diskette met tekst van de Handleiding

3. afbeelding Friese woning (c. 10e eeuw na Christus)

4. Bouwplaat Vikinghuis

5. Kaart handelsroutes Europa – Azië (situatie c. 800-1100 na Christus)

6. Beschrijving en spelregels Hnefatafl.

7. Moedervellen "Wieringer Courant" en "De Noorman".

8. Kaart Vikingroute

9. Evaluatieformulier

HNEFATAFL – een strategisch bordspel uit de Vikingtijd

Beschrijving en spelregels

Het bordspel gaat over de strijd tussen een Vikingleger met koning en een aanvallende vijand met tweemaal zoveel soldaten. Het doel van het spel van de aanvallers (de vijanden) is de Vikingkoning op het bord volledig (d.w.z. aan vier zijden) vast te zetten. Het streven van de Vikingkoning is te ontsnappen van het slagveld en het bereiken van een van de hoekvierkantjes op het bord.

De Vikingkoning en zijn 12 soldaten bevinden zich in het centrum van het bord; de koning in het midden.

De 24 aanvallers zijn gesplitst in vier groepen van zes en geplaatst op de vier zijden van het bord in de daarvoor bestemde vakjes.

De plaats in het midden van het centrum en de vier hoeken zijn de zgn. Koningsvierkanten. Deze kunnen alleen worden bezet door de Vikingkoning. Alle overige stukken kunnen zich bewegen over het Koningsvierkant in het midden van het bord.

Alle stukken kunnen elke gewenste hoeveelheid hokjes/vierkantjes verplaatsen als de speler wenst, horizontaal zowel als verticaal (zoals een loper in het schaakspel).

De soldaten van beide partijen kunnen elkaar slaan. Door een stuk te bewegen op de manier dat een tegenstander opgesloten zit tussen twee stukken van de andere partij (een sandwich), moet dat stuk worden verwijderd van het bord. De Vikingkoning kan niet worden gesandwiched, maar kan zelf wel stukken van de vijand sandwichen met behulp van een van zijn soldaten. Hetzelfde geldt voor een stuk ingesloten tussen een Koningsvierkant en een vijand.

Om de Vikingkoning gevangen te nemen moet hij aan vier zijden omgeven zijn door vijanden. Een Koningsvierkant is hierbij een vijand. De Vikingkoning kan eveneens worden gevangen aan een kant van het bord door drie vijandige stukken (of door een Koningsvierkant in een hoek met vijanden).

De Vikingkoning ontsnapt indien hij een van de Koningsvierkanten in een hoek bereikt.

 

Terug naar het overzicht

 

www.hansonline.eu/den_helder