Is er ergens anders leven

Dat is moeilijk te zeggen. We hebben er tenminste nog nooit iets van gemerkt. Sommige geleerden denken dat er op de planeet Mars leven is. Dan moet je hierbij niet aan mensen of dieren denken, maar meer aan bacterieŽn.

Die zijn heel erg sterk. Om je een voorbeeld te noemen: In 1966 landde er een ruimtevaartuigje op de maan om van heel dichtbij foto's te nemen.
In 1970 landden er twee Amerikaanse astronauten op de Maan op 200 meter afstand van dat ruimtevaartuigje, de Surveyor. Ze knipten onderdelen van de Surveyor af om die mee naar de Aarde te nemen. En wat denk je dat ze in de televisiecamera vonden? Een bacterie.
Die had dus vier jaar op de maan geleefd, zonder lucht, in de hitte en de koude op de Maan!

Wat heb je nodig voor leven?
Ten eerste een planeet die groot genoeg is. Als je op een planeetje zo groot als het eiland Texel een sprongetje zou maken, vloog je de ruimte in.
Als de planeet heel groot is, kun je ook niet goed leven, want dan zou je door je eigen benen zakken van alle zwaartekracht. Zwaartekracht 'trekt' jou naar de Aarde. Spring maar eens omhoog. Zie je wel?

Je hebt een atmosfeer nodig. Dus 'lucht' om te ademen. Die atmosfeer zorgt ook voor de warmte. Als de Aarde geen atmosfeer had, was het in Nederland altijd winter.
De atmosfeer zorgt er ook voor, dat de schadelijke straling van de zon tegengehouden wordt. Ook op de Aarde gebeurt dat niet altijd meer. Denk maar eens aan het 'gat' in de ozonlaag.

Natuurlijk heb je een zon nodig, voor het licht en de warmte. Dus er moet een ster in de buurt zijn. De zon is namelijk een ster.

Een planeet draait in een baan om de zon. Die baan moet niet te dicht bij de zon (dus een ster) zijn, want dan wordt een planeet te heet. Ook niet te ver, want anders is het te koud.

Er zal ook water moeten zijn, want alles wat leeft heeft vocht nodig.

Het leven op Aarde is door allerlei toevalletjes zo geworden zoals het nu is. Dus ook met mensen op de wereld die van alles kunnen en willen weten.
Als het heel lang geleden een beetje anders was gelopen dan waren er nooit mensen geweest.
Dus het leven op een andere planeet bestaat misschien alleen uit planten, of bacterieŽn. Misschien is er alleen maar water op een andere planeet, waarin zeedieren leven. Heel lang geleden was dat op de Aarde ook zo.

Hans Walrecht

index onderwerpenTerug naar de onderwerpen