About Hans

Gemaakt voor de website van de Strandjutter in Den Helder; ik heb de baan bij het openbaar onderwijs Den Helder opgezegd in de zomer van 2007:

1 Waarom heb je dit beroep gekozen?

Tja, ik had een gelukkige jeugd, maar geen gelukkige schooltijd tot de vierde klas (groep 6 tegenwoordig). Maar ja, nauwelijks kleuterschool, met 5 jaar al naar de eerste klas...  En toch las ik als acht-jarige al de artikelen in de Revue over de de Hongaarse opstand. Of probeerde de intrigerende Duitstalige boeken in de kast van mijn opa te snappen. Ik herinner mij nog "Das Goldene Rolleiflex Buch". 
Halverwege de vierde klas verhuisde ik naar Den Helder en kwam op de Thorbecke school terecht, bij meester Herman Verwoerd. Dat maakte een wereld van verschil. In de vierde klas bleef ik weliswaar zitten (dat kan ook niet anders na zo'n ongelukkige start), maar aan het eind van de vijfde klas was ik bij dezelfde meester wel mooi de beste van de klas! Ik leerde meester Verwoerd dus goed kennen en het maakte zo'n indruk op mij, dat ik van dat moment af besloot om onerwijzer te worden. En ik heb het later ook altijd leuk werk gevonden en er nooit spijt van gehad.

2 Wat vind je het leukst van het onderwijs?

"Omgaan met kinderen"  is wel een erg open deur, maar het is heel leuk om te zien wat ze doen, de opmerkingen die ze maken, de speciale dingen die we deden zoals toneelstukjes voor Sinterklaas. En natuurlijk kinderen iets leren en later vond ik het nog leuker om ze zelf dingen te laten ontdekken. Daar zit tegenwoordig de grootste uitdaging in. Ik heb 27 jaar op Tuindorp gestaan, waarbij ik behalve aan de kinderen ook goede herinneringen aan veel ouders heb overgehouden. Het was vaak lachen daar hoor!
En door heel veel verschillende onderwerpen aan te bieden en ze uitgebreid te laten "knutselen" heb ik zeker in een aantal gevallen de beroepskeuze bepaald.

3 Hoelang ben je al op De Strandjutter?

Dit is alweer mijn zevende jaar, geloof ik.

4 Wat vind je het leukst op De Strandjutter?

De sfeer op school is uitstekend. Ik ga meestal fluitend naar school. (Nee, niets aan de luchtwegen hoor!) We zitten ook in een periode dat we veel creativiteit kunnen ontplooien om de school beter, interessanter en leuker te maken. In tegenstelling tot de belastingdienst kunnen wij het wel "nog leuker maken".

5 Wat zijn je hobby's?

Dat is me nogal wat. Maar ik zal mij beperken...
Het ligt vaak een beetje in de technische sfeer, maar dat is erfelijk bepaald. Mijn ene opa was instrumentmaker en de rest van de familie zat ook in technische beroepen. Ik wil altijd weten "hoe iets werkt" en vind eigenlijk alles wel interessant. Ik kan mij nog steeds over van alles verbazen, net als een jongetje van 11 jaar. 
Ik vind het leuk om aan auto's te sleutelen. dat doe ik al vanaf mijn twintigste, denk ik. Ik ging daar erg ver in, tot het verwisselen van een motor aan toe. En ik had drie broers, met elk een oude auto...
Op mijn zestiende kon ik al radio's en televisies repareren en behalve dat het erg interessant was, verdiende het beter dan bollen pellen. Vanaf mijn achttiende heb ik altijd een donkere kamer gehad en heb alles op foto en filmgebied gedaan, deels professioneel zelfs.
Luchtvaartgek ben ik al vanaf de dag dat ik met mijn oma op zesjarige leeftijd naar het oude Schiphol ging. En dan niet als spotter (dat is wel zo'n domme hobby...) maar gewoon om naar mooie vliegtuigen te kijken en ja, alweer: hoe werkt het allemaal. Theresia is mij wel eens kwijt in een luchtvaartmuseum... dan ben ik ergens in gekropen. Boven een wiel of zo. Zie je dat al voor je?
Ik ben ook een hele tijd in de sterrenkunde actief geweest, bij Zenit. Het voorbereiden en uitvoeren van expedities voor rakende sterbedekkingen vond ik het leukst, maar ook het fotograferen van Maan en planeten in de kou is onvergetelijk. Artikelen schrijven voor kranten en tijdschriften vind ik ook (nog steeds) heel leuk. Wat onderwerpen: luchtvaarthistorie, sterrenkunde, ruimtevaart, ICT, artikelen voor het Wereld Natuurfonds, elektronicabladen, fotobladen en de oranje PedAc schoolkrant.
In twee nieuwe projecten op school (Delta -ruimtevaart en VTB techniek) komen bovenstaande hobby's goed van pas.

Tuinieren vind ik ook erg leuk, dat is eigenlijk mijn groene sport. Mij zie je dan ook niet op gymschoenen langs de wegen rond ons dorp hijgen, maar lekker banjeren in onze  meer dan modale tuin -3000 vierkante meter.
Ik ben ook gek op het kijken naar goede speelfilms. Ze moeten wel goed ge-acteerd zijn, goed in beeld gebracht en het moet allemaal kloppen.. Dus wordt het nogal eens een keuze van Nick Balthazar's "Filmfan" op de Belgische TV of de BBC. En films,acteurs en actrices? Novecento, The piano, The remains of the day, The bleak midwinter, Boys don't cry,  Billy Bob Thornton, Robert de Niro (ook non-verbaal een kei van een acteur), Kenneth Branah (Shakespeare verfilmingen!), Emily Watson, Hilary Swank, enz. Dit is een heel klein greepje.....
En dan is er nog geschiedenis. Hoewel ik persoonlijk eigenlijk meestal vooruit kijk, in plaats van terug, vind ik geschiedenis nog steeds heel erg interessant -ook kunstgeschiedenis. Zeshonderd jaar geleden zou ik mij misschien een Renaissance mens hebben kunnen noemen. Of klinkt dit aanmatigend?

6 Wat is je favoriete vakantieland?

Ik ben altijd gek op Engeland geweest, en niet alleen vanwege de gortdroge humor. Er is daar veel natuur te zien en op regenachtige dagen, die er helaas ook vaak zijn, zijn er heel veel museums die dan een interessant alternatief vormen. Ik ben er in totaal wel elf maanden geweest, als ik alle vakanties bij elkaar optel. Maar ja, eigenlijk wil ik de zomer wel een beetje zon hebben en het liefst elke dag. Dus is het alweer zo'n dertien jaar Italië. Daar hebben we zo langzamerhand een aantal vrienden gekregen, het land is prachtig en het eten uitstekend, om nog maar niet te spreken over die lekkere wijntjes. En wat geschiedenis betreft: daar drukken bijna drieduizend jaar geschiedenis op je schouders. Sporen van de Etrusken, Romeinen, de Medici's en kunstenaars van Cimabue, via Giotto, Piero della Francesca tot Bernini... ze zijn alom aanwezig. Wij spreken allebei Italiaans, voor een deel "van de straat opgepikt" en dat opent vele deuren in Italië, want Italianen gaan uit hun dak als je de taal probeert te spreken. Aardige hartelijke mensen, doorgaans.

7 Heb je specifieke taken?

Ik houd mij bezig met ICT op school, maar ben op maandag en dinsdag bovenschools ICT coördinator voor het hele openbaar basisonderwijs. Op woensdag en donderdag doe ik werk voor meester Gerard, want die is op de dagen vrij. En met meester René H. en meester John regel ik de PR voor school.

8 Heb je een motto?

Art Wolinsky, een collega van mij in New Jersey (USA) schrijft altijd onder zijn mailtjes: "I am perfectly capable of learning from my mistakes. I will surely learn a great deal today". Nou, daar kan ik mij ook wel in vinden. Voor het werken op school, of het nu om ICT gaat of andere gebieden, is dit een heel wijze: "Ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, ik doe en ik begrijp". Lees hem nog maar eens. Het is heel fundamenteel. Maar ja, het was dan ook niemand minder dan Confucius die dat gezegd heeft.

Gemaakt voor het profiel op de website ICT ambassadeurs Speciaal Onderwijs (2008):

Mijn naam is Hans Walrecht. Ik ben van de generatie "Toen was geluk heel gewoon". 1948 dus.

Momenteel (vanaf augustus 2007) ben ik drie dagen als ICT coördinator werkzaam op "De Alk" in Alkmaar en daarnaast nog anderhalve dag op "De Feniks" in Zaandam, ook als ICT coördinator.

Ik ben vanaf 1990 bij ICT in het basisonderwijs betrokken, naast het leraarschap in het PO. Mijn toenmalige school werd proefschool in het Comenius Print project. In 1996 was een van mijn artikelen in de OWG info voor de openbare scholen in Den Helder aanleiding om mij te vragen voor de taak van bovenschools ICT coördinator. Twee dagen bovenschools en de rest van de week als duo voor de klas.

In 1997 heb ik een plan geschreven i.v.m. "Investeren in voorsprong" en heb op die manier mijn toenmalige school in het voorhoede traject gebracht. Uit die periode dateert ook de oorsprong van de BIC-NH groep, omdat een aantal "voorhoede ict coördinatoren" een samenwerking aanging. Rond dezelfde tijd werd mijn voorstel voor een Senter project gehonoreerd en hebben de Helderse openbare scholen gezamenlijk een "ICT EHBO gids" samengesteld d.m.v. van het gebruik van Blackboard.

Vanaf 2000 heb ik weinig voor de klas gestaan, maar allerlei taken vervuld rondom het onderwijs. In die tijd heb ik drie Comenius projecten gedraaid, waarvan ik er twee zelf heb geschreven: OSM (http://www.hansonline.eu/osm/) waarvan ik coördinator was in een groep van 7 landen en een Kans project met de Annie Koenraad in Curaçao (http://www.hansonline.eu/kans/) . Tegelijkertijd heb ik mij ook nog bezig gehouden met techniek in het basisonderwijs en een -gehonoreerd- plan geschreven voor "Delta op school", een ruimtevaart project in een select gezelschap van 45 scholen (http://www.hansonline.eu/delta/verslag_nes.htm). Ook daar kwam ICT goed van pas.

In 2002 - 2003 was ik een dag in de week gedetacheerd bij de Helderse deelnemer van het CHIMER project (http://www.cultivate-int.org/issue8/chimer/) waarbij een GPS ontvanger, mobiele telefoons en een database de instrumenten waren waarmee cultureel erfgoed werd vastgelegd. De content werd verzorgd door kinderen, middels een Garmin GPS, foto, video en teksten. In dit interessante project werd samengewerkt met o.a. scholen, instituten, bedrijven en het Fraunhofer instituut in Rostock en onderwijsorganisaties in Litouwen en Tsjechië. Mijn taak was enerzijds de techniek en anderzijds het mede ontwikkelen van een cognitieve methode voor de (buitenlandse) kinderen om te leren omgaan met die techniek. Ik heb heel wat van het buitenland gezien, want ik ben 16 keer op pad geweest. Ik heb ook erg veel interessante mensen ontmoet. De reizen gingen naar Birmingham, New Jersey, Duitsland, Italië, Spanje (ook Gran Canaria), Finland, Litouwen, Roemenië, Curaçao en Houston. Soms vaker naar een land, zoals Litouwen, Italië en Finland.

Sinds de zomer van 2007 werk ik op De Alk, (www.dealk.nl) een SO/VSO school met drie vestigingen. De "Op Maat" software was voor mij de reden om bij het speciaal onderwijs te solliciteren. In het SO maakt m.i. de eduware het verschil… In de afgelopen twee jaar ben ik druk bezig geweest om de leerkrachten te scholen, middels facultatieve cursussen, eduware demonstraties en hulp, het promoten van Op Maat, enz, creatieve toepassing van de computer, enz. De werkzaamheden zijn heel afwisselend en ook uitdagend, want steeds meer komen er vragen van collega's die bepaalde werkzaamheden "nu met ICT" willen doen. Ook het maken van geluidsopnamen en videoclips voor ouderavonden zitten in de lift. De Alk is ICT-minded geworden.

Ik zit al vanaf het begin bij de ambassadeurs ICT voor het Speciaal Onderwijs met als afsluiting van het eerste traject een reis naar Minneapolis, waar de Closing the Gap conferentie plaatsvond (http://www.dealk.nl/ict/closing-the-gap).