plaatjes en praatjes

Ik heb uit heel veel foto's en ansichtkaarten kunnen kiezen en er was zoveel wat ik niet op de geschiedenispagina's heb kunnen gebruiken, dat ik er hieronder nog een aantal heb gezet die ik gewoon leuk vond, of interessant.

De Ankerpark brug tussen de Zuidstraat en het Ankerpark. Later zijn de opstaande torens verdwenen. ± 1900 De Brakkeveldweg met in de verte de watertoren. Van Tuindorp is nog heel weinig gebouwd. Er is voornamelijk weiland. ±1910
Ik kwam in 1958 in Den Helder wonen. Als je een dagje naar Texel wilde gaan, was je met deze stoomboot  (de Dokter Wagemaker) anderhalf uur kwijt om in de haven van Oudeschild aan te komen. Later kwam er een modernere boot, "De Dageraad". Als deze boot vertrok, bleven de trossen (de touwen) altijd een poosje in het water slepen. Veel jongens lieten zich dan (in hun zwembroek) door de haven trekken.
Dit is vliegveld De Kooy van ver voor de Tweede Wereldoorlog. Zo ken ik het ook niet, maar ik was vanaf 1958 vaak bij het vliegveld te vinden. Van de Doggersvaart keek je dan over de weilanden naar de oude stad. Een foto van het "Dijkje" in Oude Helder. Deze huizen in de Dijkstraat lagen wat hoger dan de weg. Dat klopt ook, want het was eigenlijk de zeedijk uit 1666. Zonde dat het allemaal verdwenen is in de Tweede Wereldoorlog.
De Donkere Duinen, zo rond 1931. Je ziet de vijver al, maar de bomen zijn nog erg klein. De oude smalle, versleten Keizersbrug wordt hier rond 1960 vervangen. Daarvoor was het noodzakelijk om een tijdelijke dam in de Spoorgracht aan te leggen. 
Daardoor kon er niet voldoende gespuid worden, het rioolwater bleef in de gracht staan en  dat begon vreselijk te stinken.
Na de voltooiing van de nieuwe betonnen brug werd de dam weer verwijderd

(met dank aan Henri Ottervanger)

1920. Alle vuilnis van Den Helder ging vroeger op een boot naar zee. Daar werd alles in het water gekieperd. Later werd ons afval bij de "Verboden Duinen" gestort. Die verboden Duinen waren erg spannend om rond te kijken. Juist omdat het verboden was.  ± 1928; de Kanaalweg. Hier is ook goed te zien hoe laag de zeedijk eigenlijk was. Griezelig laag eigenlijk. Het einde van het Helders Kanaal is hier al gedempt om groter Westplein te krijgen.
Het Koningsplein en het begin (of eind) van de Koningstraat. Een straat met vooral winkels en nog weinig ontsierende kroegen en coffeeshops. De "Witte" bioscoop in de Koningstraat. Ik woonde vanaf 1958 schuin tegenover de bioscoop in het gebouw waar nu de pizzeria is.
Oostbatterij 1950. Op het grasveld daarvoor stonden voor de Tweede Wereldoorlog huizen. Hier is er een groot grasveld te zien, waar jarenlang de kermis werd gehouden. Nu staat daar de VW garage en rijen nieuwe huizen. De Polderweg, in het begin van de vorige eeuw. Als je vanaf dat deel van Den Helder naar het centrum wilde gaan, moest je om de spoorlijnen heen via het Koningsplein.
De muziekkapel tegenover het oude station, in het Julianapark. De Lange Jaap, die voor het eerst zijn licht liet branden in 1878. De toren is geheel van gietijzeren delen gemaakt. Op de werf waar hij is gebouwd, is de toren eerst opgebouwd, toen afgebroken en daarna in Huisduinen weer opgebouwd.
De Windwijzer (niet de eerste) van het Meteorologisch station. Daarachter is men bezig met de dijkverhoging. Het zwembad is al verdwenen. Ik heb daar vanaf 1960 twee jaar gezwommen. Het tweede jaar in april bij een water- temperatuur van 10 graden! Elke morgen werd er vers "fris" ondoorzichtig zeewater in het bad gepompt. Ik heb zwemmen daarna nooit meer leuk gevonden. Nog eens de Zeedijk. Hier is goed te zien dat de dijk helemaal niet hoog was. Let ook op de driemaster op zee.
Bij de dijkverzwaring van 1977 verdween ook de "kluft" van het Molenplein naar de weg over de dijk. In 1959 verloor de watertoren zijn "kop". Met een grote metalen kogel aan een kraan werd het bovenstuk gesloopt. Daarna kwam er een nieuwe kop op en werden de bakstenen bedekt met een laag spuitcement.
Het Meteorologisch Instituut, rond 1921. 
Via Annet Lelieveld.
De haven van Den Helder, rond 1921
Via Annet Lelieveld.
De reddingboot met schipper Jan Bijl
Via Annet Lelieveld.

Hans Walrecht

www.hansonline.eu/den_helder