Toen en nu

Den Helder in oude en nieuwe foto's.

De gasfabriek begin vorige eeuw, op de hoek van de Fabrieksgracht. 2002. De brug over de Fabrieksgracht is verdwenen en op de plaats van de fabriek staan flats.
Hotel Bellevue in de Spoorstraat, met daar tegenover Vroom en Dreesman Op de plaats van Bellevue staat nu C&A. Het spoorbos is verdwenen. V&D is nu Bart Smit.
De Kanaalweg, gezien van de Postbrug, voor de Tweede Wereldoorlog 2002. Deze flats werden na de oorlog gebouwd.
De Postbrug in 1915, gezien richting Koningsplein. 2003; Zelfde plek, andere brug, andere gebouwen.
De Molenbrug in de bocht van het Helders Kanaal. 2002. Het kanaal wordt niet meer gebruikt voor de vrachtvaart.
De Molengracht in het begin van de vorige eeuw, gezien vanaf de Kanaalweg. 2003. De molen is lang geleden verdwenen, maar de Rijkswerf is nog steeds te zien.
De Spoorstraat in 1976. De straat ligt open voor de bouw van de luifels.  2003. Die luifels zijn nu ook al weer verdwenen en er zijn nieuwe, lichtere voor in de plaats gekomen.
De Keizersbrug 1910. Je kijkt hier in de Keizerstraat, die vroeger in een bocht liep. Dezelfde brug 2002. Rond 1961 ontstond op dit stuk Keizerstraat de Beatrixstraat. De winkels aan de rechterkant werden afgebroken om de straat breder te maken. Sommige winkels, zoals van Jac. de Boer hadden toen al een nieuwe zaak achter de oude gebouwd.
Het Havenplein voor de oorlog, met het monument voor de gevallenen van de oorlog 1914-1918. In de oorlog zijn de huizen afgebroken en het Havenplein ziet er heel anders uit.
De herenmodezaak van Herman Nijpels op de hoek van de Koningstraat en de Spoorstraat. 2003. De winkel is verbouwd en is eigenlijk nog mooier dan vroeger.
De Hoofdgracht, gezien richting Texelse boot, vóór de Tweede Wereldoorlog. 2003. Ongeveer dezelfde plek. Het torentje van het Marinemuseum (rechts) is net niet te zien, want de radarkoepel zit ervoor.
Het Koningsplein voor de oorlog. 2002. Het enige herkenbare punt is het oude belastingkantoor rechts.
De Parrallelweg, lang geleden. Links zie je enkele pakhuizen van Van Gend en Loos. 2003. De weg is breder, de oude pakhuizen zijn verdwenen en de huizen zijn vervangen.
De ingang van de Rijkswerf, begin vorige eeuw. 2003. Zoek de verschillen...
Het Weeshuis uit 1851. 2002. Het weeshuis is eerst lange tijd stadhuis geweest en daarna van de kabeltelevisie. De kerktoren op de foto links is in de oorlog verdwenen.
De Westgracht.  Aan de ingetekende vliegtuigjes is te zien dat deze ansichtkaart ongeveer uit 1920 moet zijn. De Westgracht in 2003.

www.hansonline.eu/den_helder