DE LESKIST

Bij het project Friezen, Franken en Vikingen zijn een aantal leskisten samengesteld waarin zich voorwerpen , w.o. originele bodemvondsten en replica's bevinden uit de periode van circa 800-1100 na Christus.

De inhoud van een leskist is thematisch ingedeeld:

A dagelijks leven
B middelen van bestaan
C handel en economie
D kunstnijverheid en sieraden

In de leskist bevindt zich een handleiding.

Sommige voorwerpen in de kist zijn kwetsbaar en onvervangbaar. Wij verwachten dat u - en uw leerlingen - uiterst voorzichtig met deze zaken zullen omgaan.
In verband met beperkte beschikbaarheid van originele voorwerpen kan de samenstelling per kist verschillen. Afwijkingen van de beschreven standaard inhoud zijn vermeld op het formulier "opmerkingen/toelichting: bijlage 1.
In verband met de grote belangstelling voor het huren van de leskist is besloten in totaal drie kisten met een nagenoeg identieke inhoud samen te stellen. De beschikbaarheid van de leskisten wordt per regio aan een bepaalde uitleenperiode gebonden (zie de informatiefolder).

HET DOEL VAN HET WERKEN MET DE LESKIST

De geschiedenis dichterbij brengen

Geschiedenis is spannend, interessant en boeiend. toch is het verleden vaak ver weg voor de leerlingen. Wat in de eigen leefomgeving gebeurt, biedt een aansprekende mogelijkheid om de geschiedenis dichterbij te brengen.Deze leskist richt zich op het leven in de periode van circa 800 tot 1100.In die periode vond een intensief contact plaats tussen de Vikingen uit het noorden en de rest van Europa. Beide groepen hebben hun sporen achtergelaten in de bodem. Aan de hand van onder andere deze teruggevonden voorwerpen hebben archeologen een beeld gekregen van de samenleving uit die tijd. Ieder voorwerp heeft daarbij een eigen verhaal.

De geschiedenis letterlijk 'begrijpelijk'maken

Een goede verteller kan leerlingen 'meenemen' in de tijd. Teksten en afbeeldingen kunnen leerlingen helpen om zich een beeld te vormen van het verleden. Maar het is een aparte ervaring om originele voorwerpen in de hand te kunnen houden. De belangstelling wordt daardoor nog meer gestimuleerd.Een aantal voorwerpen is authentiek en afkomstig uit losse vondsten en oude verzamelingen uit verschillende landen, aangevuld met replica's omdat de originele museumstukken te kostbaar zijn.
Leerlingen raken gefascineerd door deze voorwerpen en realiseren zich heel goed wat ze in hun handen hebben. Het brengt de leerlingen respect bij voor wat anderen culturen hebben gemaakt.

Zelfstandig leren: onderzoeken en informatie verwerven en verwerken

Naast voorwerpen bevat de leskist schriftelijk materiaal dat de leerlingen helpt om de voorwerpen goed te bestuderen. De leerling vindt tastbare sporen en voorwerpen, bestudeert deze en probeert op die manier een beeld te krijgen van het verleden. De leerlingen kunnen zelfstandig of in groepjes met het materiaal aan de slag. Op deze wijze bouwen zij een beeld op van de beide bewonergroepen uit die tijd.

Didactisch materiaal waarmee leerkrachten/docenten hun lessen nog aantrekkelijker kunnen maken

De voorwerpen uit de leskist kunnen op verschillende manieren in de eigen lesomgeving worden gebruikt. In de handleiding worden verschillende suggesties aangereikt.

Voorwerpen gebruiken als historische informatiebron

Voorwerpen vormen in het onderwijs nog een weinig gebruikt leermiddel. Het belang van voorwerpen is dat zij te gebruiken zijn als informatiebron. Voorwerpen zijn door mensen gemaakt en gebruikt. Het uiterlijk, het gebruikte materiaal, de constructie en de vorm vertellen indirect over de maker en de gebruiker. Voorwerpen geven zo een beeld van een samenleving - of over de verschillende groepen in een samenleving - in een bepaalde historische periode. Om de informatie van voorwerpen te 'lezen', te interpreteren is het heel belangrijk om goed te (leren) kijken naar een voorwerp. Het werken met de voorwerpen in de leskist is daarop gericht.

Het stimuleren en voorbereiden van een bezoek aan een museum.

Door het werken met museale voorwerpen uit de leskist leren de leerlingen kijken en ontdekken zij wat voorwerpen over de mensen in de vroege middeleeuwen vertellen. De belangstelling die daarmee wordt opgewekt kan worden verdiept in het museum. Na het werken met de leskist kunt u met de leerlingen op bezoek bij het museum. In het museum is natuurlijk nog veel meer te vinden over die periode en andere perioden uit de geschiedenis.
Informatie over het museum Huis van de Aarde vindt u verderop in deze handleiding.

 

Terug naar het overzicht

 

www.hansonline.eu/den_helder