Hoe is het heelal ontstaan?
Veel geleerden denken dat het heelal zo'n 12 tot 20 miljard jaar geleden is ontstaan met een enorme knal. De grote klap! Die wordt vaak ook "Big Bang" genoemd, maar dat betekent hetzelfde.
Niet iedereen denkt er zo over, want er zijn natuurlijk meer meningen over het ontstaan van het heelal.
Die geleerden denken dat alles ontstaan is uit een heel klein puntje. Dat lijkt niet mogelijk, maar toch denken ze dat!
Bij die klap is waterstofgas in alle richtingen van het heelal gevlogen. Waar het stopt? Waarschijnlijk nergens. Er komt geen einde aan het heelal.
Uit al het waterstofgas ontstonden sterrenstelsels. Die sterrenstelsel zien we nu nog met heel sterke telescopen, maar ze zijn zover weg dat het licht er heel lang over doet om bij ons te komen. De lichtstraaltjes van die sterrenstelsels doen er wel 12 miljard jaar over om bij ons te komen. Dat is dus pas oud licht!
Omdat het licht zo oud is, bestaan die sterrenstelsels waarschijnlijk niet meer. Weet je trouwens hoe snel het licht gaat? 300.000 kilometer per seconde. Dus als jij 'eenentwintig' zegt, dan is een lichtstraaltje al zeven en een half keer om de wereld gegaan!
Een sterrenstelsel ziet er vaak uit als een platte schijf met een bobbel in het midden Zo ongeveer als een gebakken ei, maar wel veel groter.
In een sterrenstelsel gaan verschrikkelijk veel sterren: honderd miljard!
Dat schrijf je zo: 100.000.000.000
En weet je hoeveel sterrenstelsels er in het heelal zijn? Ook zo'n honderd miljard!
Al die sterrenstelsel gaan nog steeds verder weg van de plek waar ze ooit allemaal vandaan gekomen zijn.
Sommige geleerden denken dat zij ooit eens gaan stoppen met het uit elkaar gaan en dat dan het omgekeerde gaat gebeuren: alle sterrenstelsels vliegen weer terug naar het beginpunt.
Hans Walrecht