HET WAPEN VAN DEN HELDER

Een wapen is een afbeelding op een wapenschild of op een doek. Het werd in de middeleeuwen gebruikt door adellijke families om zich te onderscheiden van andere families. Later werd het wapen ook gebruikt door landen en steden. Den Helder heeft ook een wapen.

Wat nu precies de oorsprong van het wapen van Den Helder is zal altijd wel een raadsel blijven. Op 26 juni van het jaar 1816 vroeg Den Helder aan de Hoge Raad voor de Adel het Wapen te mogen voeren dat vroeger door het dorp Huisduinen werd gevoerd.

Hoe Huisduinen aan het wapen is gekomen is ook niet helemaal duidelijk. Sommige mensen beweren dat Huisduinen het wapen heeft gekregen van de Friese koning Radboud in het jaar 723. Daarover zijn echter geen oude papieren uit die tijd te vinden waar dat in staat. Andere mensen zeggen dat de wapens pas veel later zijn gekomen.

De Heraldiek, daarmee wordt de wapenkunde bedoeld, is pas ontstaan tijdens de Kruistochten. De Kruistochten vonden plaats in de 12e en de 13e eeuw, dus pas van af het jaar 1100. Dat is dus veel later dan het jaar 723. Tijdens de Kruistochten wilden de ridders aan de anderen laten zien wie zij waren en waar zij vandaan kwamen. Dat deden zij door middel van wapens die op een groot stuk stof werden geborduurd en aan lange stokken werden opgehangen. Deze wapens werden tijdens de lange reizen naar Jeruzalem meegedragen.

Wapens zijn dus eigenlijk een soort herkenningsteken. Nu is het zo dat het dorp Egmond een wapen heeft dat heel veel lijkt op dat van Den Helder. Het heeft dezelfde kleuren en het zelfde motief. Huisduinen was vroeger het eigendom van Graaf Floris V. Deze graaf regeerde van 1246 tot 1296. In 1283 verkocht de Graaf Huisduinen aan de Heer van Egmond. Waarschijnlijk heeft de Heer van Egmond, die nu dus ook eigenaar was van het dorp Huisduinen, het wapen aan Huisduinen geschonken.

Wanneer dat is gebeurd is niet bekend. In ieder geval is het zeker dat Den Helder in 1816 haar eigen wapen kreeg.

Hierboven zie je een plaatje van het wapen van Den Helder. De achtergrond is rood. Daarop zijn drie Kepers gezet van goud. De Kepers zijn de boemerangachtige strepen die boven elkaar staan. Bovenop staat een kroon van goud.

Terug naar het overzicht

Verder

 

www.hansonline.eu/den_helder