De Flyer stijgt op van Kitty Hawk

Die winter was er veel te doen! Er moest een benzinemotor komen maar alle motoren waren veel te zwaar, want ze werden alleen nog maar voor de eerste auto's gebouwd. Ze besloten om er zelf maar een te maken. Binnen zes weken hadden ze samen met Taylor een motor gebouwd die 12 pk leverde en 63 kilo woog. Op zich al een hele prestatie.

Er moesten ook nog twee propellers komen, om het vliegtuig voort te stuwen. De enige propellers die gebouwd waren, leken op platte schepjes, maar Wilbur en Orville vonden dat een propellor een soort vleugel was. Ze deden allerlei berekeningen en maakten daarna propellers van drie lagen op elkaar gelijmd hout en schraapten dat met messen de goede vorm. De moderne propeller! Omdat ze een fietsenfabriek hadden, werden de propellors met fietskettingen aangedreven.

Op 25 september 1903 kwamen ze weer in Kitty Hawk aan. Ze hadden haast, want ze wilden de eersten zijn die echt zouden gaan vliegen. De enige die dat ook zou kunnen, was de piloot van professor Langley. De professor had het een en ander geleerd van een lezing die Wilbur een paar jaar eerder had gehouden. Nu besloten de broers om hun experimenten een beetje geheim te houden.

Het nieuwe toestel van de broers heette "Flyer". Het woog 272 kg. Veel zwaarder dan alle vorige toestellen. Om het te laten starten werd het op een verplaatsbare houten rail van 18 meter lengte gezet. Met hulp van mensen uit de buurt werd het dan over de rail geduwd. Weer waren er tegenslagen. De motor deed het niet goed, de propellers schoten los en beschadigden de Flyer. Toen die gerepareerd was, waren er weer andere problemen met de assen van de propeller.

Ondertussen zat professor Langley ook niet stil. Onder grote publieke belangstelling werd op 8 december 1903 het toestel gelanceerd van een rail op een woonboot. Meteen daarna stortte het in het water. Het had niet gevlogen en in een van de kranten werd geschreven dat het een lachwekkende vertoning was en dat het nog heel lang zou duren voordat iemand zou kunnen vliegen met een vliegtuig.

In december hadden de broers kleine problemen en beschadigingen van de Flyer. Ook was het weer af en toe de grote spelbreker. Maar toen kwam de Grote Dag.

Op donderdagmorgen 17 december 1903 kwam de Flyer met Orville aan het stuur los van de lanceerrail en vloog op een hoogte van drie meter tot het op dertig meter afstand van het eind van de lanceerrail aan de grond kwam. De vlucht was kort geweest, maar "Het was de eerste keer in de wereldgeschiedenis dat een bemand vliegtuig op eigen kracht was opgestegen, had gevlogen zonder verlies van snelheid en was geland op een punt dat even hoog was gelegen als het vertrekpunt".

Ze vlogen die morgen nog drie keer. Tijdens de laatste vlucht legde Wilbur een afstand af van 256 meter en bleef 59 seconden in de lucht. Meteen hierna maakte hij een harde landing waarbij de Flyer werd beschadigd. Er waren getuigen bij uit het dorpje Kitty Hawk en de broers stuurden een telegram aan hun vader. De tijd van het vliegtuig was begonnen!

De eerste vlucht! Het telegram

In 1904 hadden de broers de harde wind en het zachte zand van Kitty Hawk niet meer nodig. Op een veld achter een boerderij in Dayton bouwden ze een houten hangar en in de zomer maakten ze met de "Flyer II" al vluchten van 390 tot 420 meter. In september hadden ze een startinstallatie gemaakt met een gewicht in een toren en een touw om de Flyer te trekken. Op die manier konden ze met grote snelheid over de rail getrokken worden. (hiernaast zie je de toren).De broers deden veel ervaring op met het vliegen en het besturen van een vliegtuig. Op 20 september maakte Wilbur voor het eerst in de geschiedenis een cirkel in de lucht. Hij legde een recordafstand van 1300 meter af in 1 minuut en 35 seconden. Het jaar daarop maakten Orville en Wilbur met de Flyer III nog langere tochten. Op 5 oktober vlogen ze zelfs een afstand van38,7 km in 38 minuten. Als de benzine niet op was geweest, zouden ze nog verder gevlogen zijn.

In de jaren daarna gaven de broers demonstraties in Amerika en Europa. Het Amerikaanse leger kocht Wright vliegtuigen en op 9 september 1908 brak Orville verschillende records tijdens een demonstratie voor militairen: een vlucht van 62 minuten, met 57 complete cirkels en dat op een hoogte van bijna 37 meter. De broers werden wereldberoemd.

Orville en Wilbur Wright hebben meer aan de luchtvaart bijgedragen dan alle onderzoekers voor hen. Hun onderzoek was weer heel belangrijk voor alle luchtvaartpioniers die na hen begonnen met het bouwen van vliegtuigen. Het vliegtuig was een uitvinding die zou blijven bestaan en na de beide broers zou die ontwikkeling heel snel gaan. Wilbur maakte het niet meer mee, want hij stierf in 1912. Orville leefde tot 1948 en heeft de grote ontwikkeling van het vliegtuig nog meegemaakt.

Terug Terug 

Verder

English version - main page