English version 

Special "Het vliegtuig is 100 jaar"

1903…

Op 17 december 2003 is het precies 100 jaar geleden dat de broers Wilbur en Orville Wright met hun "Flyer" voor de eerste keer in de geschiedenis een gemotoriseerde vlucht maakten.
Dat was het begin van de moderne luchtvaart. Na dertig meter kwam de Flyer al weer terug op de grond. De vlucht was wel kort, maar historisch! Voor het eerst was het gelukt om te vliegen met een toestel dat zwaarder was dan lucht. *
En dat in een tijd, waarin men de eerste auto's nog niet eens serieus nam.

Hadden de broers het vliegtuig helemaal zelf uitgevonden? Nee, dat niet. In de geschiedenis van de luchtvaart hebben heel veel mensen zich bezig gehouden met een droom die al duizenden jaren oud is: vliegen als een vogel.

Veel mensen hebben steentje aan de luchtvaart bijgedragen. Steeds gingen de luchtvaartpioniers verder waar anderen gestopt waren of niet verder konden. Met meer vallen dan opstaan is uiteindelijk in 1903 het moderne vliegtuig ontstaan. Deze pagina's vertellen in het kort de geschiedenis van het vliegtuig. Als je op de links hieronder klikt, kom je op de verschillende hoofdstukken.

*) De eersten.... Dat is soms een lastig punt. De Fransen beweren dat hun beroemde landgenoot Clément Ader de eerste was. De Nieuw-Zeelander Richard Pearse zou al op 31 maart een vlucht gemaakt hebben met zijn vliegtuig van bamboe, buizen en draad. Zijn verhaal werd pas een halve eeuw later bekend.

Nog indrukwekkender is het verhaal van Gustave Whitehead, die, zoals het zich nu laat aanzien, al in 1901 een vlucht maakte. 

Werkstukhulpen:

Werkstukhulp “Geschiedenis van de Luchtvaart”

Werkstukhulp “Hoe vliegt een vliegtuig?”

Alle geplaatste foto's en tekeningen komen van Internet. Met dank aan NASA, verschillende universiteiten en particulieren.
Opmerkingen en aanvullingen graag naar:

 

Ook voor lezingen. Zie alle projecten op www.hansonline.eu 

Hans Walrecht

© 2002-2020
Deze pagina's zijn voor het laatst bijgewerkt op 06-04-2020